Scarslight

Wondgenezing met gepolariseerd lichttherapie

Op het eerste zicht is wondgenezing geen ingewikkeld proces: het is het resultaat van de samenwerking van een groot aantal cellen met verschillende taken. Bij de eerste fase van de genezing zullen zich voornamelijk inflammatoire processen voltrekken. Ontsteking is niet geclassificeerd als een ongepaste reactie en voorts is het een belangrijke functie van ons immuunsysteem.

Een acute ontsteking is van het lichaam een gezonde reactie op letsel of infectie. Een type van leukocyten die vreemde materialen ‘eten’, invasieve bacteriën, spelen een belangrijke rol alsook de mestcellen, moleculen die nodig zijn om de ontsteking op te starten (Erdelyi en Gergely, 2006). Tijdens wondgenezing prolifereren bepaalde cellen sneller dan normale cellen, daardoor wordt littekenweefsel gevormd. De laatste fase is de wond verkleinen, collageen producerende cellen verschijnen. Het geproduceerde collageen is verantwoordelijk voor de convergentie en flexibiliteit van beschadigd weefsel. Bovendien wordt epithelisatie uitgevoerd en groeien nieuwe vaten op het gewonde deel van het weefsel (Röhlich, 1999).

De bekende medische effecten van gepolariseerd licht:

Stimulatie van neoangiogenesis en aanmaak van collageen versnelt de epithelisatie (vorming epitheel) en het ontstekingsproces

Door bovenstaande effecten, gaat de wonde sneller genezen en wordt er ‘mooier’ littekenweefsel gevormd.

Er zijn afdoende aanwijzingen (oa door RUG) dat gepolariseerd licht klinisch effectief als enkele of als aanvullende therapie bij wondgenezing kan gebruikt worden. Het kan nuttig zijn bij de behandeling van doorligwonden, brandwonden, veneuze ulcera, postoperatieve wonden en bij diabetische ulcera (Vranic en Begic-Rahic, 2011).